BRINSLEY SCHWARZ – TANGLED

Artiest info
Website
facebook

Label: Fretsore Records

De ouderen ons ons zullen zich de naam ‘Brinsley Schwarz’ wellicht nog wel herinneren als de Engelse pubrockgroep die in de jaren ’70 heel populair was. Oprichter van de band in 1964 heette inderdaad Brinsley Schwarz en hij was de leadgitarist, terwijl zijn schoolvriend Nick Lowe zong en op basgitaar speelde, Bob Andrews achter de keyboards zat en Billy Rankin het drumstel hanteerde. Later in 1971 werd de groep nog uitgebreid met Ian Gomm die op gitaar speelde en ook zong.

Eerst heette de groep nog ‘Sounds 4 + 1’ en daarna ‘Three’s A Crowd’ en ‘Kippington Lodge’ tot ze in 1969 opteerden voor de naam van oprichter en leadgitarist Brinsley Schwarz en de band als voorprogramma mocht optreden voor Van ‘The Man’ Morrison. In 1970 brachten ze meteen twee albums uit met debuutplaat “Brinsley Schwarz” en diens opvolger “Despite It All”. Daarna volgden in een periode van drie jaar nog vier verdere albums en mochten ze met hun tot ‘pub rock’ gedoopte muziek optreden op het tweede ‘Glastonbury Festival’ dat in 1971 plaatsvond en als voorprogramma voor Paul McCartney’s ‘Wings’ tijdens hun UK-tournee in 1973 waar hun uitstekende live-reputatie werd bevestigd.

Hun laatste studioalbum verscheen in 1974 op de markt onder de titel “The New Favourites Of… Brinsley Schwarz”, een plaat die geproducet werd door Dave Edmunds. Maar in 1975 was hun succesperiode helemaal voorbij en enkele leden gingen over tot de opstart van een solocarrière waardoor het einde van ‘Brinsley Schwarz’ in maart 1975 werd ingeluid. Gitarist Brinsley Schwarz sloot zich aan bij ‘Graham Parker & The Rumour’ en deed in de volgende dertig jaar heel wat sessiewerk en begeleiding van verschillende artiesten op het podium waaronder Carlene Carter, Dr. Feelgood, Garland Jeffreys en reggae-artiest Desmond Dekker.

In 2016 besloot Brinsley Schwarz om een poging te wagen als soloartiest en een eerste soloalbum uit te brengen met zelfgecomponeerde nummers. “Unexpected” werd nooit echt professioneel gepromoot maar de plaat toonde wel aan dat deze gitarist nog altijd in staat was om knappe liedjes te schrijven. Vijf jaar later gaat hij een tweede keer op zoek naar artistiek succes met een nieuwe plaat die op 3 september in de winkel zal liggen onder de naam “Tangled”. Hij speelde zelf alle instrumenten in bij deze songs maar werkte wel samen met James Hallawell, de voormalige keyboardsspeler bij ‘Graham Parker & The Rumour’ en ook producer van platen van o.a. ‘The Waterboys’ en van de betreurde folkzanger en songschrijver Jackie Leven.

In totaal krijgen we op “Tangled” negen originele nieuwe nummers van Brinsley Schwarz en één coverversie van de song “Love Gets You Twisted”, een liedje van Graham Parker uit zijn album “Squeezing Out Sparks” van 1979. De eerste single uit deze nieuwe plaat is het op de eerste video te horen zachtrockende liedje “Storm In The Hills” waarop James Hallawell op piano speelt. De titel van de tweede single is ook al bekend en dat nummer “You Drive Me To Drink” over een verkeerd gelopen liefdesverhaal kunt u hier eveneens beluisteren op de tweede video bij deze recensie.

Enkele van de liedjes op dit album werden door de nu 74-jarige Brinsley Schwarz geschreven in volle corona-lockdownperiode zoals we misschien wel kunnen horen in de teksten van nummers als “Storm In The Hills”, het door twangende gitaargeluiden begeleide “Unexpected”, de akoestische piano- en violenballad “Crazy World”, albumafsluiter “All Day” en ook in het actuele milieuproblematiek aankaartende liedje “You Can’t Take It Back”.

Daarnaast zijn er getrouw aan zijn seventiesperiode natuurlijk ook liedjes over de liefde te horen op “Tangled” zoals in de melodieuze openingstrack “He Takes Your Breath Away”, het heerlijke “Love Gets You Twisted”, het ‘Orbisoneske’ liedje “Stranded” en het lekker walsende “You Can’t Take It Back” over goede en minder leuke ervaringen met dit veelvuldig bezongen thema. We vernamen ook dat zijn eerste soloalbum “Unexpected” uit 2016 tegen het einde van dit jaar opnieuw zal worden uitgebracht en dat kan ons alleen maar verblijden.

(valsam)